Maattabel Lingerie

Maattabel Lingerie

Hoe meet ik de bh-maat?

Met behulp van een meetlint kan je eenvoudig je cupmaat berekenen! BH-maten bestaan uit 2 maten, een cijfer en een letter. De eerste maat is de omvangsmaat en wordt in centimeters gemeten, de tweede maat geeft de grootte van de borst weer in cupmaten.

Bereken je omvangsmaat

Als eerste meet je de onderborstwijdte door het meetlint strak om je borstkas te trekken, onder je borsten. Aan de hand van het aantal centimeters kom je tot de volgende onderwijdte:

63 - 67 cm: 65    78 - 82 cm: 80    93 - 97 cm: 95

68 - 72 cm: 70    83 - 87 cm: 85    97 - 101 cm: 100

73 - 77 cm: 75    88 - 92 cm: 90    101 - 105 cm: 105

Bereken de cupmaat

De tweede maat geeft de grootte van de borst weer in cupmaten. De cupmaat bereken je door het verschil tussen je boven en onderborstwijdte te meten. Je bovenwijdte meet je door het meetlint losjes rond je borsten te trekken. Meet het aantal centimeters op het punt waar je omvang het grootst is, dat zal meestal ter hoogte van de tepels zijn. Neem nu het verschil in centimeters tussen je bovenwijdte en onderborstwijdte. Je cupmaat is bij een verschil van:

10 - 12 cm: AA   18 - 20 cm: D      24 - 26 cm: G

12 - 14 cm: A      20 - 22 cm: DD   26 - 28 cm: H

14 - 16 cm: B      22 - 24 cm: E       28 - 30 cm: J

16 - 18 cm: C      24 - 26 cm: F      

Iemand met een borstomvang onder de buste van 93 centimeter en op de buste van 110 centimeter heeft dus maat 95C. Wil je een vriendin of vrouw verassen met een leuk setje, dan is de snelste manier om de maat te bekijken van een bh waarvan je weet dat deze goed zit. Een bh zit goed wanneer deze volledig aansluit, ook in het midden tegen de huid aan.

Pasvorm tips

We raden je aan om regelmatig je bh maat te meten. Je borsten hebben namelijk niet je hele leven dezelfde maat! Je gewicht veranderd, je bent meer gaan sporten of je raakt zwanger; allemaal kan het invloed hebben op je bh maat. Als je een verkeerde bh maat draagt, geeft deze onvoldoende steun en kan zelfs gaan irriteren. Mocht je tussen twee maten inzitten adviseren we je om een kleinere omvangsmaat te nemen met een grotere cupmaat. Houd er daarnaast rekening mee dat bh maten per merk en per model iets anders uit kunnen vallen. Wanneer je een bh aanhebt, let dan op het volgende;

De onderband

De onderband van je bh (de brede band onder de cups) dient volledig horizontaal te lopen. Wanneer de onderband te strak zit, kan je vel gaan ophopen waardoor je er dikker uitziet dan je bent. Wanneer de onderband te los zit, gaat deze aan de achterkant omhoog kruipen. Kijk of je het omhoogtrekken kan voorkomen door het haakje strakker te zetten of de bandjes iets losser af te stellen. Verhelpt dit het omhoogtrekken niet, kies dan een smallere omvangsmaat, om te voorkomen dat het gewicht van je borsten op je schouders gaat trekken.

De bh-bandjes

Om je borsten goed te ondersteunen, moeten de schouderbandjes van je bh goed zijn afgesteld. Let hierbij op het volgende. Te strakke bandjes veroorzaken striemen. Te losse bandjes geven geen ondersteuning. Wanneer je bh bandjes steeds afglijden, controleer dan of je borsten de cup goed vullen. Zo niet, kies dan een kleiner cupmaat.

De cup

Wanneer je een bh aantrekt, kijk dan of de cup goed aansluit op je borsten, wanneer je borsten over de cup heen puilen, kies dan voor een grotere cupmaat, wanneer je plooitjes in de cup ziet of als de cup niet geheel aansluit, kies dan een kleinere cupmaat.

Liefs,

Kim

Lingerie & Beyond © 2021